Вместо още през май да е ясно кой ще изпълнява една

...
Вместо още през май да е ясно кой ще изпълнява една
Коментари Харесай

Септември ще бъде май – за българската част на Турски поток

Вместо още през май да е ясно кой ще извършва една от най-големите поръчки в България - за така наречен българска част на " Турски поток ", това ще стане в края на септември. За тогава е планувано делото всъщност за променения реализатор на поръчката за 2,3 милиарда лв., оповестена от " Булгартрансгаз ". Тя е за доставка на материали и съоръжение, планиране и въвеждане в употреба на обект " Разширение на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница ", стадий: " Линейна част ".
През април за реализатор бе определен консорциум " Аркад ", чиито членове са " Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни " от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12%). Заради несвоевременно подаване на документите за подписване на контракт от " Аркад " обаче, възложителят го подмени с интернационалния консорциум, класиран на второ място – " Газово развиване и уголемение на България " (ГРРБ). В него с 50% дял е съветската компания " Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България ", останалите 50% са поделени поравно в " Консорцио Варна 1 ", основан от Бонатти С.П.А (Италия) и Макс Щрайхер С.П.А. 
" Аркад " апелира пред Комисията за защита на конкуренцията тази замяна и с нея се блокира подписването на контракт с съперника му. От " Булгартрансгаз " пък желаеха авансово осъществяване на решението, само че Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да го даде. Определението бе обжалвано пред Върховен административен съд, само че бе доказано. Тоест, " Булгартрансгаз " не получи зелена светлина да подписа контракт с класирания на второ място.
Впоследствие излезе и решение по съществото на разногласието. Консорциум " Аркад " не е отказвал да подписа контракта за създаване на 474-километровото трасе до българо-сръбската граница, безапелационна е Антимонополната комисия и отхвърли решението за избор на ГРРБ за реализатор. В мнението ѝ се сочи, че възложителят е изгубил повече време с решението си да подпише контракт с втория участник, в сравнение с в случай че беше удължил периода до 31-ви май, пожелан от първия.
Паралелно с анулираното решение преписката бе върната на " Булгартрансгаз " с инструкции да продължи дейностите по подписване на контракт със спечелилия търга. Но и това не стана, тъй като последва друго обжалване пред Върховния административен съд.
Делото по съществото на този спор в касационната инстанция е планувано за 24-ти септември. Тогава се чака дефинитивно да се реши в чия изгода е разногласието – на " Булгартрансгаз " и ГРРБ или на " Аркад ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР